Autor Wątek: Problem z multikodami  (Przeczytany 4557 razy)

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Problem z multikodami
« dnia: 24 Kwiecień 2013, godz: 08:04 »
Witam
Zacznę od początku. Posiadam 2 problemy.
1 to to że publiker z jakiegoś powodu nie chcę dodawać wpisów do jednej grupy z multikodów. Owszem rozpoznał te katalogi poprawnie i oznaczył jako aktywne itd. Problem dotyczy katalogów z grupy Solid np. http://abracadabra.pl . Podejrzewam, że rozchodzi się o to że jest tam jeden typ wpisu tylko i wyłącznie multikod. Ale próbowałem już wpisywać "Charakterystyczny ciąg znaków dla płatnej grupy w katalogach" słowo : multikod lub pozostawiać pusty i żadna z metod nie przyniosła efektu.

2 Problem to taki że publiker do pewnego momentu ładnie dodawał mi po 1 wpisie dziennie z multikodu. Ustawienie mam następujące:
początkowo: 1 wpis dziennie, nasycenie 1 wpis dziennie po 180 dniach. I od pewnego momentu przestał mi dodawać tyle wpisów ile ustawiłem. Podejrzewam że stało się to kiedy ustawiłem żeby sprawdził ponownie wszystkie adresy z grupy solid. Tylko że już je sprawdził  a zakładce grupy ma zaplanowane dodanie kolejnego wpisu dopiero za 2 dni, a o ile dobrze rozumiem przez 180 dni powinien dodawać 1 wpis dziennie a po 180 2 wpisy

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Kwiecień 2013, godz: 11:33 »
1 to to że publiker z jakiegoś powodu nie chcę dodawać wpisów do jednej grupy z multikodów. Owszem rozpoznał te katalogi poprawnie i oznaczył jako aktywne itd. Problem dotyczy katalogów z grupy Solid np. http://abracadabra.pl . Podejrzewam, że rozchodzi się o to że jest tam jeden typ wpisu tylko i wyłącznie multikod. Ale próbowałem już wpisywać "Charakterystyczny ciąg znaków dla płatnej grupy w katalogach" słowo : multikod lub pozostawiać pusty i żadna z metod nie przyniosła efektu.
Nie do końca rozumiem w czym problem - czy chodzi o to, że nie wiesz jaki podać "charakterystyczny ciąg znaków"?

2 Problem to taki że publiker do pewnego momentu ładnie dodawał mi po 1 wpisie dziennie z multikodu. Ustawienie mam następujące:
początkowo: 1 wpis dziennie, nasycenie 1 wpis dziennie po 180 dniach. I od pewnego momentu przestał mi dodawać tyle wpisów ile ustawiłem. Podejrzewam że stało się to kiedy ustawiłem żeby sprawdził ponownie wszystkie adresy z grupy solid. Tylko że już je sprawdził  a zakładce grupy ma zaplanowane dodanie kolejnego wpisu dopiero za 2 dni, a o ile dobrze rozumiem przez 180 dni powinien dodawać 1 wpis dziennie a po 180 2 wpisy
Przy takich ustawieniach to będzie dodawał zawsze 1 wpis. Po pierwsze, to możesz zmienić ręcznie datę najbliższego dodania do katalogu. Po drugie, jeśli za mało wysyła, to po prostu zwiększ szybkość wysyłki w ustawieniach grupy.

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwiecień 2013, godz: 22:00 »
1. Nie wiem na czym polega problem. Dlatego się tym zwracam. Nie wiem czy to jest wina tego co wpisuje w charakterystyczny ciąg znaków czy problem leży gdzie indziej.
2. Wiem, że mogę zmienić ręcznie datę dodania wpisu, ale problem nie jest w 1 grupie tylko w wielu, więc bez sensu będzie żebym zmieniał codziennie datę dodania. Poza tym przy tym ustawieniu 1 wpis dziennie program nie wykonuje tego, nie wiem z jakiego powodu. Do niedzieli 21.04 było ok a teraz w niektórych grupach wpis ma być dodany za 7 dni

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwiecień 2013, godz: 23:05 »
1. Nie wiem co wpisać do charakterystycznego ciągu znaków. Jak zostawiam pusty jest źle, jak wpisuje multikod też jest źle. A jak pisałem wcześniej w tych katalogach jest tylko 1 opcja wpisu Wpis zwykły (multikod)
2. Coś jest u mnie konkretnie namieszane, mimo że zaznaczam że publiker ma korzystać wyłącznie z multikodów to moje ustawienia sobie i zadania Cron sobie, tzn. dodaję publiker wpisy do publicznej bazy również

wodnick

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 403
  • Pomógł: 11
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwiecień 2013, godz: 23:32 »
> 2. Coś jest u mnie konkretnie namieszane, mimo że zaznaczam że publiker ma korzystać wyłącznie z multikodów to moje ustawienia sobie i zadania Cron sobie, tzn. dodaję publiker wpisy do publicznej bazy również

Wygląda na to, że nie stworzyłeś osobnej bazy dla katalogów z multikodami.
Opcja "dodawaj do płatnych katalogów przy użyciu kodów" nie jest opcją "wyłącznie".

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwiecień 2013, godz: 08:36 »
Stworzyłem osobne bazy nazwałem je sobie odpowiednio. Zaznaczyłem aby dodawał tylko do moich prywatnych baz katalogów. I to działało bardzo dobrze do niedzieli. Od tego czasu przestał dodawać 1 wpis dziennie do każdej grupy a w co niektórych grupach data następnego dodania wpisu to 2013/05/04. Zacząłem się zastanawiać czy problem może tkwić w tym że za dużo baz katalogów z multikodami posiadam a jest ich 8.
No i jak pisałem wcześniej mam tę sprawę z bazą katalogów Solid np. http://ztu.pl/

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwiecień 2013, godz: 08:42 »
Dołączam zrzut dla moich ustawień grupy

wodnick

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 403
  • Pomógł: 11
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwiecień 2013, godz: 09:48 »
To może te dodania do baz publicznych dotyczą podlinków a nie linków?

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwiecień 2013, godz: 10:10 »
W sumie to w zadaniach Cron mam tylko milion sprawdzeń teraz i prawie żadnych dodawań wpisów.
Ale dalej to nie wyjaśnia tych 2 problemów które mam czyli zbyt rzadkich dodawań wpisów i nie dodawania wpisów do grupy solid

ragnar23

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 480
  • Pomógł: 9
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwiecień 2013, godz: 10:23 »
jak dla mnie zawsze ostatecznie problemem może być to że:
- jest błąd połączenia - o ile jest zadanie w cronie aby dodać
- publiker nie potrafi dobrać się do katalogu. w konkurencyjnych softach wiem że były sytuacje że skrypt po prostu nie potrafił się dobrać do formularza dodawania, albo znaleźć kategorii albo cokolwiek innego. to już jest kwestia skuteczności skryptu

Też miałem niedawno takie akcje, że jedną stronę mi publiker dodał bez problemu do pewnego katalogu - a drugą za cholere nie chce do tej pory i nic nie pomaga. To już kaprys nie wiem jakiej natury. Znam katalog dobrze i wiem że wszystko co normalne powinien łykać.

spróbuj też wariantu innego - bo obecne ustawienie dla mnie jest bez sensu, ale nie wiem czy to zrobi różnice, po prostu give it a try ;)
początkowo 1/dzień
nasycenie 1/dzień
po 1 dniach
Jak faktycznie chcesz mieć 2/dzień po 180 dniach - to daj nasycenie 2 i po 180 dniach

wodnick

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 403
  • Pomógł: 11
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwiecień 2013, godz: 12:52 »
@

"W sumie to w zadaniach Cron mam tylko milion sprawdzeń teraz i prawie żadnych dodawań wpisów."

Nowe dodania się dokonują tylko wtedy, gdy kolejka nie jest zapchana.
Jak masz milion sprawdzeń, to dodawanie może nie działać na bieżąco.

p.s. Nie odpowiedziałeś wprost na moją sugestie.

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwiecień 2013, godz: 08:37 »
Już jest chyba ok. ragnar23 miał rację, miałem nie dopasowane kategorię minimalnie i program nie mógł znaleźć odpowiedniego miejsca do wpisu. Zmieniłem to i teraz znowu hula. Zauważyłem, że publiker próbuje dodać mój adres po kolei do grupy solid, a wyglądało to tak w Cron  "sprawdzenie czy wpis opublikowany ......" i sprawdzał tak adresy z tej grupy, nie było co prawda wpisu "dodanie wpisu do katalogu" więc mnie to trochę zmyliło.
Jeżeli chodzi o dodawanie wpisu do katalogów gdzie możliwe jest tylko dodanie wpisu typu multikod i nie ma innej możliwości, to trzeba wpisać słowo multikod, jeżeli pozostanie pusty program mnie doda wpisu.
Co do twojej sugestii Wodnick to sory że nie odpowiedziałem wcześniej. Jak patrzyłem to widziałem że dodaje pełne adresy a nie podlinkowujące i niestety dalej dodaje do katalogów publicznych mimo tego że mam zaznaczone tylko i wyłącznie prywatne katalogi.

wodnick

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 403
  • Pomógł: 11
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Kwiecień 2013, godz: 09:08 »
@pawcio007

To bardzo dziwne co piszesz, z tym dodawaniem do grup publicznych katalogów.
Na pewno nie pomieszałeś nic w ustawieniach teraz ani w przeszłości (planowanie dodań działa z pewnym opóxnieniem).

pawcio007

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 24
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Problem z multikodami
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Kwiecień 2013, godz: 12:30 »
No zobaczymy, może to rzeczywiście jest wina tego że zmieniłem jakiś czas temu te ustawienia, ale to było już jakiś temu ok miesiąca. Sprawdzę czy on rzeczywiście dodaje te wpisy gdzie planuje je umieścić w adresach publicznych