Autor Wątek: link dodatkowy jako jedyny?  (Przeczytany 2549 razy)

i

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 225
  • Pomógł: 1
    • Zobacz profil
link dodatkowy jako jedyny?
« dnia: 30 Październik 2012, godz: 20:34 »
Zawsze wydawało mi się, że link dodatkowy nie może zostać wstawiony jako jedyny do tekstu pełnego. Mam błąd, coś się zmieniło czy po prostu źle mi się wydawało?

Mam 3 linki: pozycjonowany (główny) i dwa dla picu (dodatkowe). Generator tekstów generuje mi [co któryś raz] tylko z linkiem dodatkowym. Nie wiem, czy tak samo byłoby w przypadku tekstów faktycznie wysyłanych, a nie generowanych ręcznie.

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Październik 2012, godz: 21:35 »
Zależy gdzie wysyłasz - jeśli do precle, to w treści tekstu zawsze będzie link główny + ewentualnie jakieś linki dodatkowe. Jeśli wysyłasz do katalogu, to w treści wpisu może być tylko link dodatkowy, ponieważ link główny idzie jako link podlinkowujący tytuł wpisu w katalogu.

i

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 225
  • Pomógł: 1
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2012, godz: 21:43 »
OK. W takim razie pragnę zgłosić błąd :>

i

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 225
  • Pomógł: 1
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2012, godz: 21:52 »
Kroki potrzebne do powtórzenia błędu poszły na maila.

tytuł wątku:
błędne wstawianie linku - dodatkowego

i

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 225
  • Pomógł: 1
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2012, godz: 12:44 »
Podbijam!

Pozycjonuję Wikipedię przez ten błąd! ;>

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopad 2012, godz: 19:20 »
Błąd masz w ustawieniach programu, nie jest to błąd programu.

Otóż... w tekście pełnym (o ID=405, w tej grupie, której przykład przesłałeś na email) masz wstawione 4 linki - jeden link statyczny, oraz 3 link typu auto. W tekście masz ustawioną opcję 'Do tego tekstu wstawiaj adresów linkujących = domyślne ustawienia grupy', natomiast w grupie masz ustawione 'Liczba linków w tekstach linkujących = losowo od 1 do 3'.

Biorąc pod uwagę to, że linki statyczne mają pierwszeństwo przed linkami typu 'auto', to jeśli do tekstu ma być wstawiony tylko jeden link (bo liczba linków ma być losowo od 1 do 3), to jest wstawiany właśnie link statyczny, czyli ten link do Wikipedii :)

Zobacz również:
Teksty: Linki w treści tekstów
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2012, godz: 19:22 wysłana przez publiker.pl »

i

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 225
  • Pomógł: 1
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopad 2012, godz: 22:30 »
Jasne - dzięki za zajęcie się tematem, ewidentnie mój błąd.

Dlaczego ustawienia "dodatkowy/główny" nie mają pierwszeństwa przed "statyczny/niestatyczny"? Tak jest, bo tak jest, czy stoi za tym jakiś powód? Przyznam, że to trochę nieintuicyjne.

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopad 2012, godz: 08:35 »
Tutaj o ogóle nie ma mowy o pierwszeństwie jednej opcji przed drugą. Pod tekstem masz nawet podaną informację "W treści tekstu mogą zostać wstawione linki = dowolne z grupy, czyli każdy z poniższych", to znaczy, że każdy z aktywnych linków w grupie może zostać wstawiony do tekstu.

Jeśli chcesz konkretnie określić, które linki mogą być wstawione do danego tekstu, to musisz użyć opcji 'Dodaj nowy tekst (więcej opcji)' podczas dodawanie tekstu.

i

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 225
  • Pomógł: 1
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Listopad 2012, godz: 14:12 »
Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy. Mam link auto (do strony klienta) i jeden statyczny (do Wikipedii). Linki do strony klienta są "główne", link do strony Wikipedii jest "dodatkowy".

Czy nie byłoby bardziej intuicyjne, gdyby "dodatkowy" faktycznie był dodatkowy? Mimo że jest statyczny? Ja chcę linkować do Wiki, ale czasem, a nie zawsze. Przy tym nie chcę linkować do niej ze słów, na którę pozycjonuję główną, więc muszę ustawić linki statyczne.

W takim sensie statyczne dodatkowe mają pierwszeństwo przed automatycznymi głównymi. Czy się mylę?

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: link dodatkowy jako jedyny?
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Listopad 2012, godz: 14:49 »
W takim sensie statyczne dodatkowe mają pierwszeństwo przed automatycznymi głównymi.
Tak właśnie jest. Linki statyczne mają pierwszeństwo przed linkami 'auto'.