Autor Wątek: Teksty: Linki w treści tekstów  (Przeczytany 4810 razy)

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Teksty: Linki w treści tekstów
« dnia: 30 Wrzesień 2011, godz: 14:52 »
Każdy tekst powinien zawierać linki w treści, ponieważ część katalogów oraz wszystkie precle wymagają takich właśnie linków. Od tej ogólnej reguły mogą występować wyjątki specyficzne dla konkretnego generatora, np. w Tekstach częściowych zamiast linków w treści można wykorzystać mechanizm wyszukiwania fraz do podlinkowania.

Dwa podstawowe sposoby zamieszczania linków w tekście to: wstawienie linków statycznych oraz linków typu ?auto?.

Wstawianie linków statycznych, to najprostszy sposób definiowania linków w tekście. W edytorze tekstu dodajemy link używając odpowiedniej ikony. W miejsce adresu URL podajemy adres promowanej strony WWW. Jeśli adres tej strony nie znajduje się jeszcze na liście Linki przypisanej do grupy, to zostanie on automatycznie dodany do tej listy z wagą równą 0. Linków statycznych nie można umieszczać w tekstach przeznaczonych do podlinkowywania. Linki statyczne mają pierwszeństwo przed wszystkimi innymi rodzajami linków.

Wstawianie linków typu "auto" polega na dodaniu odnośnika, w którym w miejscu adresu URL wpisujemy słowo ?auto?. W takim przypadku adres URL zostanie automatycznie wylosowany i wstawiony do tekstu ? jest on losowany spośród linków przypisanych do grupy w projekcie (Menu -> Projekty -> Zarządzaj grupami -> Linki) albo jest linkiem służącym podlinkowaniu naszego artykułu lub wpisu w katalogu. Linki ?auto? to najczęściej wykorzystywany sposób zamieszczania linków w treści.

Liczba zamieszczonych linków w tekście może być dowolna. Patrz przykłady poniżej, aby dowiedzieć się, jak usuwane są linki nadmiarowe.

Przykład:
Przyjmijmy, że zdefiniowaliśmy taki oto tekst:



W powyższym przykładzie mamy 1 link statyczny (kolor zielony) oraz 5 linków ?auto? (kolor czerwony).

Jeśli w wysyłanym artykule ma się znaleźć 1 link, to ZAWSZE będzie to link statyczny na słowo ?Publikera?, ponieważ linki statyczne mają pierwszeństwo przed innymi linkami. Jeśli w tekście byłoby więcej niż 1 link statyczny, wówczas spośród wszystkich takich linków wylosowany zostałyby jeden, a reszta linków zostałaby usunięta z wysyłanego tekstu.

Jeśli w wysyłanym artykule mają się znaleźć 3 linki, to ZAWSZE jednym z nich będzie link statyczny na słowo ?Publikera?, natomiast kolejne 2 linki zostaną wylosowane spośród 5 linków ?auto?. Pozostałe 3 nadmiarowe linki ?auto? zostaną usunięte z wysyłanego tekstu.

Zobacz również:
Teksty: Wykorzystanie fraz w Tekstach częściowych
Linki: Lista linków grupy
Teksty: Parametry tekstów
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2012, godz: 19:23 wysłana przez publiker.pl »

neidi

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 50
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
    • Pranie dywanów Szczecin
Odp: Teksty: Linki w treści tekstów
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Marzec 2012, godz: 11:14 »
Witam
Jestem świeżym użytkownikiem publikera i forum w związku z tym mam na początek kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.

1. Czy publiker sam dostosuje ilość linków do wymagań danego katalogu lub precla? Co się stanie jeśli w treści mam 2 linki a katalog lub precel nie pozwala na zamieszczanie linków w treści lub pozwala tylko na jeden ?

2. Gdy dodaję linki w synonimach co jakiś czas występuje błąd polegający na zaznaczeniu jako link całego akapitu. Czy ja coś źle robię czy to błąd programu?
Firma sprzątająca Szczecin - http://www.gunar.szczecin.pl

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Teksty: Linki w treści tekstów
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Marzec 2012, godz: 13:04 »
1. Czy publiker sam dostosuje ilość linków do wymagań danego katalogu lub precla?
Tak. W ustawieniach grupy możesz określić liczbę linków, która ma być wstawiana do tekstu (Grupy: Liczba linków w tekście). Ponadto w formularzu edycji tekstu masz również możliwość określenia liczby linków, które mogą zostać wstawione do tego konkretnego tekstu.

Co się stanie jeśli w treści mam 2 linki a katalog lub precel nie pozwala na zamieszczanie linków w treści lub pozwala tylko na jeden ?
Jeśli ustawisz (w opcjach grupy lub tekstu) aby wstawiane były np. 3 linki, a katalog pozwala tylko na 1 link w treści, to program umieści tylko 1 link, bo więcej i tak nie zostanie przyjęte. W samym tekście możesz umieścić dowolną liczbę linków, np. 10. Program wylosuje tyle linków ile potrzeba, a resztę usunie podczas wysyłania wpisu.

2. Gdy dodaję linki w synonimach co jakiś czas występuje błąd polegający na zaznaczeniu jako link całego akapitu. Czy ja coś źle robię czy to błąd programu?
Mi się nigdy taka sytuacja nie zdarzyła. Zaznaczasz kawałek tekstu, który ma być linkiem i klikasz odpowiednią ikonkę i gotowe. Może problem wynika z tego, że nie zaznaczyłeś tekstu, lub kursor był w złym położeniu.

abcios

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Teksty: Linki w treści tekstów
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marzec 2012, godz: 15:45 »
Witam,

mam w tekstach pododawane linki. Niestety przy opcji 'sprawdź' w dalszym ciągu pisze że ich nie ma. Co należy zrobić?


Pozdrawiam

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Teksty: Linki w treści tekstów
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marzec 2012, godz: 17:11 »
Pobierz ostatnią aktualizację i wgraj do swojej instalacji nadpisując stare pliki nowymi - to rozwiąże problem.

Aktualną wersję instalacyjną oraz aktualizację programu można pobrać na stronie:
http://www.publiker.pl/a/katalogowanie/pobierz.html

abcios

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Teksty: Linki w treści tekstów
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marzec 2012, godz: 21:16 »
Od wczoraj posiadam Publikera i mam pobraną najnowszą wersję :) Proszę o dalsze instrukcje

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Teksty: Linki w treści tekstów
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marzec 2012, godz: 22:45 »
A ten błąd został poprawiony dzisiaj :) Pobierz aktualizację i będzie OK.