Autor Wątek: Wyłączanie z publikacji tekstu, którego nie dało się dodać do katalogu  (Przeczytany 5352 razy)

umedia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Witam wszystkich,
z góry przepraszam, jeśli podobny wątek istnieje, lecz szukałem i nie znalazłem podobnego problemu.

Zaobserwowałem ostatnio tendencję do dezaktywowania przez Publiker'a przeróżnych rzeczy, jeśli tylko raz nie uda się czegoś zrobić.

Do rzeczy;
mam różne teksty, o różnych długościach, lecz dziś trafił się taki przypadek, że wśród moich tekstów Publiker nie odnalazł odpowiednio długiego (powyżej 700 znaków) - chodzi o grupę linkowania do samych seokatalogów. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że Publiker wyłączył mi z publikacji tekst, który próbował dodać do tego konkretnego katalogu (jakiś krótszy, chyba 400-500 znaków).

Moje pytania - dlaczego tak zrobił ?
Przecież ten tekst może być użyty do innych katalogów! Na dodatek został użyty do tej pory tylko 6 razy (limit ustawiony na 90).

Coś tu jest chyba nie tak.

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
A nie wyłączyłeś go samemu czasami? Bo ja nie kojarzę, żeby program sam wyłączał teksty z publikacji. Włącz go ponownie i sprawdź to jeszcze raz, bo mi też się tutaj coś nie zgadza :)

umedia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
oczywiście, włączyłem i czekam :)
Przeszło mi to przez myśl w pierwszej chwili, ale sprawdzam, a tam jest 6 tekstów na 90 dostępnych. Zawsze wyłączam tylko te, które przekroczą limit, a ten tekst dodawałem z godzinę temu. No nic, poczekam i sprawdzę.
Jak coś, będę tu pisał.

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
OK, to czekam na info :)

umedia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
dzisiaj to samo, z tym samym tekstem, ale doczytałem dokładniej, że chodzi o brak możliwości wygenerowania tekstu, który zawiera linki.
No zgodzę się, mogło się tak trafić, że link w synonimach występował w miejscu, w którym nie wszędzie może powstać po wygenerowaniu (mam bardzo zagnieżdżone synonimy), lecz czy to jest od razu powód do wyłączenia tego tekstu z publikacji ?

Czy w takiej sytuacji Publiker nie może spróbować wygenerować nowy tekst ponownie i dopiero po kilku nieudanych próbach wyłączyć go ?
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2012, godz: 21:39 wysłana przez umedia »

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Jeśli masz tekst, w którym jest link statyczny, to ten link musi być obecny w końcowym tekście bez względu na to jak wylosują się synonimy. Możesz ten link wstawić na przykład w dwóch miejscach - raz z synonimami (ten może się wylosować lub nie w zależności od tego jak się wylosują synonimy) i raz bez synonimów (ten link będzie obecny zawsze) - w ten sposób unikniesz takich problemów.

umedia

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Nie zgodzę się z tym; mam bardzo dobrze zsynonimizowane teksty. Bardzo często tekst synonimizowany zaczyna się od "{{{{....." - skąd mam wiedzieć, w której wersji danego zdania występuje link "auto" ? Nie używałem linków statycznych - wszędzie auto. Ciężko połapać się przy takich tekstach, gdzie wstawić taki link. Często w tych tekstach miałem różne odmiany fraz (co jest błędem przy zamawianiu tekstów, ale co mam zrobić? Wyrzucić te teksty?).

Jestem przekonany, że gdyby Publiker miał mechanizm, który jeszcze przed wyłączeniem CZEGOKOLIWIEK z publikacji sprawdzał daną rzecz przynajmniej 2 razy - w tym wypadku generował ten sam tekst ponownie i sprawdzał czy link występuje, uniknęlibyśmy wielu problemów z obsługą, a sam program stał by się bardziej elastyczny i zyskał by na usability.
Potraktujcie proszę wyłączanie danej rzeczy z publikacji jako ostateczność, a nie jako pierwszy, lepszy powód, a wszyscy będą szczęśliwi.

Proszę to rozważyć, mając na względzie dziesiątki, a czasem setki maili, które przychodzą nam na skrzynki  ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2012, godz: 22:18 wysłana przez umedia »

i

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 225
  • Pomógł: 1
    • Zobacz profil
POPIERAM, choć nie jako x-krotne losowanie do skutku. Jeśli jest na tyle mądry by losować tekst w celu osiągnięcia X liczby znaków, to czemu nie losuje tak, żeby żądany link się znalazł w tekście? ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2012, godz: 23:58 wysłana przez i »

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Program próbuje kilkukrotnie zrobić daną czynność, ale nie może tego robić w nieskończoność, bo by się po prostu wieszał w momencie, gdyby się nie dało jakiejś czynności wykonać. Jeśli spróbuję 3 razy wylosować, to nie mam przecież pewności, że to przyniesie skutek. To nie jest tak, że przy pierwszej okazji coś jest wyłączane.

salab

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Podepnę się pod temat

http://awesomescreenshot.com/0de6pze1e

tak wyglądają moje przykładowe teksty dla precli, w każdym jest dodany 3 razy link auto.

Niestety po jakimś czasie od odpalenia projektu dostaję na maila komunikaty w stylu:

Teksty pełne - nie można wygenerować odpowiedniego TEKSTU

Brak tekstu spełniającego warunki:
opublikowany, przeznaczony do linkowania, tekst normalnej długości (długi), przeznaczony do publikacji w katalogach

Minimalna długość tekstu: 800 znaków
Maksymalna długość tekstu: 1600 znaków
Tekst próbowano przygotować dla katalogu/precla pod adresem: http://bosik.pl/


i linkowanie z precli dla całej grupy zostaje całkowicie wyłączone. Gdy włączę ponownie linkowanie z precli to i tak za moment wszystko się znowu wyłącza.

Sprawdzając projekt TESTem widzę, że coś jest zdecydowanie nie tak:

http://awesomescreenshot.com/08a6q0xd4

Teksty są oczywiście dodane normalnie, z tytułami, tagami, linkami...

Dziękuję z góry za jakieś sugestie.

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie z publikacji tekstu, którego nie dało się dodać do katalogu
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maj 2012, godz: 17:51 »
Ten komunikat z emaila, to dotyczy katalogów. Sprawdź inne emaile, które otrzymałeś - może jest email z informację o przyczynie wyłączenia wysyłki do precli.

salab

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie z publikacji tekstu, którego nie dało się dodać do katalogu
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Maj 2012, godz: 18:30 »
Wysyłanie wpisów LINKUJˇCYCH do PRECLI dla grupy 'http://blog-narzeczonych.abandoned.pl' (ID grupy: 279) w projekcie 'zaplecza śluby' zostało wstrzymane, ponieważ nie ma warunków do dalszego wysyłania wpisów tego typu.

Opcja 'Linkuj z precli' została wyłączone.


Zbyt wiele to nie mówi. Jakby co to mogę dać dostęp do PA.

taftguy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 32
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie z publikacji tekstu, którego nie dało się dodać do katalogu
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Maj 2012, godz: 20:15 »
Dołączę się do tego gdyż sam miałem podobne problemy.
Gdy skończyły się katalogi do wysyłki program najpierw wyłączał link a gdy ten był ostatni i używany też do precli to automatycznie była wyłączana wysyłka do precli! Pamiętam ile czasu zajęło mi ręczne ustawianie aby wysyłka do precli jednak się wykonywała...
To była wersja coś koło 3.0.2 - 3.0.5 teraz problemu nie sprawdzę bo... mam wyłączoną wszędzie wysyłkę do katalogów....

t

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie z publikacji tekstu, którego nie dało się dodać do katalogu
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maj 2012, godz: 21:08 »
Niestety publiker nie podaje o co mu chodzi jak wyłącza - też nam się pierdzieli (Panie Tomaszu dobre DEBUGOWANIE jest konieczne - tracimy na to ogrom czasu)

mała rada: sprawdzajcie czysty html - czasem przy pacy z wdytorem WYSIWYG robią się błędy w kodzie

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: Wyłączanie z publikacji tekstu, którego nie dało się dodać do katalogu
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Maj 2012, godz: 17:42 »
Program wysyła email z informacją o przyczynie wyłączenia grupy/linka/linkowania - trzeba przejrzeć emaile i tam jest ta informacja.