Autor Wątek: problem z konfiguracją cron (chyba)  (Przeczytany 3203 razy)

jacekk20

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 30
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
problem z konfiguracją cron (chyba)
« dnia: 18 Październik 2013, godz: 11:07 »
Wydaje mi się że na serwerze wszystko skonfigurowałem tak jak ma być (proste.pl)
Ale nie mogę nawet zacząć konfiguracji publikera w panelu publikera, bo coś już na etapie aktualizacji, 
zadania cron ->uruchom zadania w pętli
po wybraniu tej opcji wszystko może chodzić w nieskończoność zapętlając sprawdzanie, i powtarza się tylko w kółko taki sam tekst z końcówką

Brak aktywnych działających proxy (proxy type=8) - proxy nie będzie używane.
Nie udało sie ustalić poprawnej wartości.
Sprawdzanie wartości Indexed Pages dla: http://www.customessay.eu/
Serwer Google nie zwrócił poprawnej odpowiedzi na wysłane zapytanie (Kod HTTP odpowiedzi: 503). Może to wynikać z blokady adresu IP.
Używany do tej pory serwer proxy (proxy type=8): (brak)
Brak aktywnych działających proxy (proxy type=8) - proxy nie będzie używane.
Nie udało sie ustalić poprawnej wartości.
Teraz jest: 2013-10-18 10:38:55
Ustalam czas następnego wywołania zadania na: 2013-10-18 10:38:55
Pozostało adresów do sprawdzenia:218
Status końcowy: OK (zadanie zakończone)


i tak na okrągło, przy czym zawsze jest że pozostało do sprawdzenia 218, nie mniej.
co jest?

wodnick

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 403
  • Pomógł: 11
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Październik 2013, godz: 11:21 »
Używany do tej pory serwer proxy (proxy type=8): (brak)
Brak aktywnych działających proxy (proxy type=8) - proxy nie będzie używane.

jacekk20

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 30
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Październik 2013, godz: 11:24 »
co z tym zrobić?

wodnick

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 403
  • Pomógł: 11
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Październik 2013, godz: 11:28 »

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Październik 2013, godz: 12:03 »
Ustaw wywoływanie crona na serwerze i program się tym zajmie. Przeważnie korzystanie z proxy nie jest konieczne, więc jeśli na 100% nie jesteś przekonany, że chcesz korzystać z proxy, to z niego nie korzystaj :) W takim przypadku te komunikaty nie mają dla Ciebie znaczenia i możesz je zignorować.

Dyniak

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwiecień 2014, godz: 12:58 »
Witam serdecznie,
Jestem tutaj nowy. Mam na imię Mateusz. Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc piszę tutaj.
Mam podobny problem. Pierwszy raz korzystam z publikera i robiłem dotychczas wszystko tak jak w instrukcji, ale w w/w instrukcji jest napisane, że proces uruchamiania zadań w pętli może potrwać od 5 do 10 minut.
Mój trwa już 3 godziny i co chwile widzę takie komunikaty:
Cytuj
Sprawdzanie wartości Indexed Pages dla: http://xn--brzowy-x0a.com.pl/
Serwer Google nie zwrócił poprawnej odpowiedzi na wysłane zapytanie (Kod HTTP odpowiedzi: 503). Może to wynikać z blokady adresu IP.
Używany do tej pory serwer proxy (proxy type=8): (brak)
Brak aktywnych działających proxy (proxy type=8) - proxy nie będzie używane.
Nie udało sie ustalić poprawnej wartości.
Teraz jest: 2014-04-30 12:59:03
Ustalam czas następnego wywołania zadania na: 2014-04-30 12:59:03
Pozostało adresów do sprawdzenia:483
Status końcowy: OK (zadanie zakończone)

Czy mam dalej czekać czy zrobić coś z tym fantem? Dzięki za odpowiedź ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2014, godz: 12:59 wysłana przez Dyniak »

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwiecień 2014, godz: 15:07 »
Ustaw CRONa na serwerze i samo się wszystko wykona. To ręczne uruchamianie jest właściwie tylko do testów, więc nie ma potrzeby uruchamiać tego ręcznie i czekać :)

Zobacz też:
CRON: Konfiguracja uruchamiania zadań CRON na serwerze

Dyniak

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwiecień 2014, godz: 15:29 »
Dziękuję za odpowiedź. Nie do końca jednak wiem gdzie takie komendy i jak się wpisuje. Czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć jak to zrobić?

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Maj 2014, godz: 09:24 »
Cały opis konfiguracji jest opisany tutaj:
CRON: Konfiguracja uruchamiania zadań CRON na serwerze

To wszystko, co ja mogę Ci pomóc, bo na każdym serwerze może to wyglądać inaczej, dlatego o szczegóły najlepiej zapytać obsługę firmy hostingowej, bo oni dokładnie wiedzą co, gdzie i jak ustawić.

Dyniak

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maj 2014, godz: 12:21 »
Mam coś takiego. Poza wklejeniem polecenia sprawdźcie proszę czy wszystko jest ustawione poprawnie :)

jacekk20

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 30
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maj 2014, godz: 12:34 »
Opis jest tu raczej tylko dla Ciebie, wpisz adres skryptu, masz w publikerze, i przetestuj działanie. Nie wiem jaki to serwer ale u mnie nic z plików błędów się nie określało

publiker.pl

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1 867
  • Pomógł: 0
    • Zobacz profil
Odp: problem z konfiguracją cron (chyba)
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Maj 2014, godz: 13:41 »
Ustaw crona tak jak uważasz za słuszne, a następnie sprawdź, czy działa poprawnie (CRON: Jak sprawdzić, czy CRON na serwerze jest prawidłowo skonfigurowany?). Jeśli nie zadziała, to spróbuj innych ustawień, a jeśli już nie masz pomysłów, to skontaktuj się z obsługą hostingu i zapytaj jak to powinno wyglądać - oni będą to wiedzieć najlepiej.